Fark Etmek Bizim Elimizde!

Zihinsel Engelliler

Ana Sayfa / Eğitim Programları

Zihinsel Engelli Bireyler ve Eğitimleri

Zihinsel yetersizliği olan birey; zihinsel işlevler bakımından ortalamanın iki standart sapma altında farklılık gösteren, buna bağlı olarak kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde eksiklikleri ya da sınırlılıkları olan, bu özellikleri ile 18 yaşından önceki gelişim döneminde ortaya çıkan ve özel eğitim ile destek eğitim hizmetlerine ihtiyaç duyan bireydir.

Zihinsel engeli bireyler, zihinsel işlevleri bakımından 3 grupta toplanır:

Zihinsel Engelli Bireylerin Tanılama Süreci

Zihinsel engelli bireylerin eğitsel değerlendirmesi ve tanılaması ile ilgili iş ve işlemler, RAM’larda oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından yapılır. Bireylerin eğitsel değerlendirmesi ve tanılamasıyla ilgili ilk başvuru; okul yönetimi, veli ya da zihinsel engeli olmayan 18 yaşından büyük bireyin kendisi tarafından; resmî kurumlarda bakım ve barınma hizmetinden yararlanan bireyler için kurumun resmî yazı ile görevlendireceği personel tarafından RAM’a yapılır.

Zihinsel Engelli Bireylerin Özellikleri

gibi özellikleri bakımından akranlarından geridirler ya da bu becerileri yerine getirememektedirler.

Zihinsel Engelli Bireylerin Eğitim Süreçleri

Zihinsel engelli çocukların özel eğitim ihtiyaçları, işlevsel akademik beceriler ve bağımsız yaşam becerileri üzerinde yoğunlaşmaktadır. İşlevsel akademik becerilerde işlevsellikten amaçlanan; öğretilecek bilgi ve becerilerin birey için günlük yaşamda, evde, toplumda ve çevrede işe yarar olması ve kullanabilir olmasıdır. Bağımsız yaşam becerileri ise bireyin başkalarına bağımlı olmadan, yaşamını sürdürmesi için gerekli olan becerileri içermektedir. Normal çocuklar, anne-baba gibi modeller ya da onlara tanınan fırsatlar aracılığıyla gelişim evreleri içinde bağımsız yaşam becerilerini kazanabilmektedirler. Buna karşın zihinsel engelli çocuklar, genellikle normal çocuklara tanınan fırsatlara sahip değildirler. Çünkü aileler zihinsel engelli çocuğun bağımsız yaşam becerilerini nasıl kazanacaklarına ilişkin yeterli bilgiye sahip değildirler.

EGEM AİLESİ OLARAK BİZ NE YAPIYORUZ?

Egem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak alanında yetkin öğretmenlerimizle, zihinsel engelli bireylerin eğitiminde aşağıdaki başlıca becerileri ve daha birçoğunu öğreterek onları hayata hazırlıyoruz.

  • Özbakım Becerileri: Tuvalet eğitimi, temizlik ve yeme alışkanlığı vb. gibi doğuştan getirilmeyen, öğrenilerek kazanılan davranışlardır.
  • Kendini Gerçekleştirme: Akademik etkinliklerde yavaş olabilirler ancak yine de kendi yeteneklerini ve yetersizliklerini anlayabilecek düzeye gelebilirler.
  • Sosyal Beceriler: Toplum içinde nasıl davranmaları gerektiğini öğrenebilirler.
  • Ekonomik Bağımsızlık: Bir işin gerektirdiği becerileri öğrenebilirler ve iyi çalışma alışkanlıkları kazanabilirler. Bir işte çalışmaları kişisel yeterliliklerini sağlamak için gereklidir. Bu nedenle iş eğitimi programları ilköğretimden sonra dikkate alınmalı, ailenin, eğitimcinin ve gencin ortak kararıyla bir iş eğitimi programı ve iş tercihi yapılmalıdır.

Birlikte başarıyoruz! Bizimle iletişime geçin.

İLETİŞİM FORMU