Fark Etmek Bizim Elimizde!

İşitme Engelliler

Ana Sayfa / Eğitim Programları

İşitme Engelliler ve Eğitimi

İşitme engelli olduğu düşünülen çocuğa hastanelerin odyologları ve KBB doktorları tarafından işitme testi yapılır. Hastanın test sonuçlarına göre hekim ameliyat ve işitme cihazı kullanmasına karar verebilir. İşitme kaybının türü ve derecesine göre uygun cihaz takılır. İşitme cihazları sesin şiddetini artırarak, kişinin sesi fark etmesini sağlar ancak işitme kaybını düzeltmez. Var olan işitme kalıntısının en etkili biçimde kullanılmasına yardım eder. İşitme cihazlarının birçok türü vardır. Bunlar; cep tipi işitme cihazları, kulak arkası işitme cihazları, kulak içi işitme cihazları, kanal içi işitme cihazlarıdır ve bu cihazlardan yararlanamayan işitme engelli bireyler için, koklear implant uygulaması yapılmaktadır.

İşitme engelinin oluş yeri ve derecesine bağlı olarak koklear implant uygulamasına karar verilir. Her koklear implant kullanıcısı için implant sistemi kişiye özel olarak programlanır. Programlama odyolog tarafından yapılır.

İşitme engelli çocuğun eğitimi bakımından cihaz çok önemlidir. Erken tanıyla işitme engelli öğrenciye uygun implant en kısa sürede yapılarak ve cihazın tam kapasitede çalışması sağlanarak var olan işitme kalıntısını en üst seviyede kullanabilmesini sağlamak birincil hedeftir.

Kurumumuzda 0-6 yaş ve 7-14 yaş engelli öğrencilere eğitim verilmektedir. Yaptığımız çalışmalar genellikle odyologların takip ve değerlendirmesi ile birlikte yürütülmektedir.

İşitme yetersizliği olan bireylerin eğitiminde izlenecek iki tür yaklaşım vardır. Bunlar;

  • Sözlü dil kullanan iletişim yöntemleri,
  • İşaret destekli eğitim yöntemleridir.

Sözlü Dil Kullanılan İletişim Yöntemleri

1. Doğal İşitsel-Sözel Yöntem

Bu yöntemle işitme engelli çocuklar işiten çocuklar gibi ana dillerini kazanabilir veya dil kazanma süreçlerini gecikmeli de olsa takip edebilirler. İşitme kaybı olan çocuklar çevrelerindeki bireylerle anlamlı etkileşim yolu ile ana dillerini geliştirebilirler. Bu yöntem konuşma dilini doğrudan kalıplarla öğretmek yerine doğal yaşantılar içinde işitsel algının geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.

2. İşitsel Yöntem

Tek duyu kullanılarak iletişimin öğretildiği yöntemdir. Doğal işitsel-sözel yöntemde olduğu gibi çocuğun doğal ortamda dili kazanması sağlanır. Burada çocuk ile iletişim sırasında sadece işitme duyusunu geliştirici etkinlikler ve iletişim yöntemleri tercih edilmektedir. Çocuk ile iletişimde yalnızca cihazlandırılmış olan işitme duyusu hedef alınmaktadır.

3. Yapısal-Sözel-Oral Yöntem

Bu yöntemde dilin öğretilebileceği ve öğretilmesi gerektiği düşüncesi ile yapılandırılmış dil, belli kalıplar ve belirli bir sıra ile çocuklara öğretilmektedir. Bu yapılandırma konuşma eğitimi, dudak okuma eğitimi, dil konuşma eğitimi başlıkları altında çeşitli çalışmaların tümünü kapsamaktadır.


İşitme cihazının kullanılması bu yöntemlerde büyük önem taşımaktadır ve bir önkoşuldur. Erken dönemde gelişen işitme kaybı, çocukların hem iletişim becerilerini hem de okul başarılarını etkiler. Çünkü çocuklar konuşmayı öğrenmeye yaşamlarının ilk aylarında başlarlar.

Birlikte başarıyoruz! Bizimle iletişime geçin.

İLETİŞİM FORMU