Fark Etmek Bizim Elimizde!

Otizm Spektrum Bozukluğu

Ana Sayfa / Eğitim Programları

Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğunun Belirtileri

  • Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,
  • İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,
  • Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,
  • Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,
  • Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,
  • Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa,
  • Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,
  • Sürekli aynı oyunları oynuyorlarsa,
  • Parmak uçlarına basıp yürüyorlarsa vb.

Çocuğunuz yukarıda sayılan belirtilerden birini ya da birkaçını sergiliyorsa mutlaka değerlendirme yapmak gerekir.

Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylerin Tanılanması

Tanı koyabilecek kişiler, yalnızca konunun uzmanı olan doktorlardır. Otizmli çocukların dış görünümleri diğer çocuklardan farklı değildir; ancak, davranışları farklıdır. Tanıyı Çocuk Ruh Hastalıkları Uzmanı ve Çocuk Nörologları koyar.

Eğitsel Tanılama ve Yerleştirme Süreci

Eğitsel değerlendirme ve tanılama sürecinde; eğitsel amaçla, bireyin gelişim alanındaki tüm özellikleri, akademik disiplin alanlarındaki yeterlilikleri ve eğitim ihtiyaçları belirlenerek en az sınırlandırılmış eğitim ortamına ve özel eğitim hizmetine karar verilir. Eğitsel tanılama yapıldıktan sonra Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM), bireyi en uygun eğitim ortamında eğitim alması için yerleştirir.

Otizmli Bireylerin Eğitim Süreci: Aileye ve Eğitmene Düşen Sorumluluklar

Otizm belirtileri gözlenip tanı konulduktan sonra aileye ve eğitmene önemli görevler düşmektedir. Otizm özel eğitimle desteklenmektedir. Bu aşamada çiftlerin olabildiğince beraber hareket etmesi, birbirlerine karşı suçlayıcı tavır almamaları ve sakin kalmaya çalışmaları gerekir. Çocuğun alacağı özel eğitim evresinde sorumluluk paylaşılmalı, çiftlerden birinin üzerine sorumluluk yıkılmamalıdır. Aile üyeleri birbirini desteklemelidir. Çocuğun dil gelişimi, sosyal uyumu, aile içindeki farkındalığı ve çevre ile uyumu için tüm ailenin birlikte hareket etmesi gerekmektedir.

EGEM AİLESİ OLARAK BİZ NE YAPIYORUZ?

Duyu Bütünleme Servisimiz

Egem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak; özel eğitim uzmanlarımız ve öğretmenlerimizle, bilimsel geçerliliği kanıtlanmış yöntemler içeren birebir veya grup eğitimleri uygulayarak bireylerin akademik, sosyal ve iletişim becerileri alanlarındaki gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Otizm alanında kullanılan eğitim, terapi ve tedavi yöntemleri çok çeşitli olmakla beraber bunlara her geçen gün yenileri eklenmektedir. Özel Egem Ailesi olarak bu eğitim yöntemlerini yakından takip ederek uygulamaktayız. En çok kullanılan eğitim yöntemlerinden bazıları şunlardır: Uygulamalı Davranış Analizi, Ayrık Denemelerle Öğretim, Fırsat Öğretimi, Videoyla Model Olma ve daha nice eğitim yöntemi bulunmaktadır.

Merkezimizin Otizm Destek Eğitim Programında işbirliği halinde çalışan fizyoterapist, dil ve konuşma terapisti, özel eğitim uzmanı, psikolog ve çocuk gelişim uzmanından oluşan ekibimizle, Duyu Bütünleme Servisimizde zengin materyaller kullanarak eğitim vermekteyiz.

Birlikte başarıyoruz! Bizimle iletişime geçin.

İLETİŞİM FORMU